Història

La història de la Unió Musical Inquera té els seus orígens al segle XIX, quan la ciutat d’Inca ja compta amb diverses bandes musicals notables. Algunes d’aquestes bandes són la “Sociedad la Verdad”, la banda dirigida pel Mestre Onofre, la banda del Regiment i la banda Municipal.

Aquestes agrupacions musicals estan integrades per músics i directors de gran talent, com Onofre Martorell, Bartomeu Oliver i Martín, Antoni Llompart i Rexach, i Jaume Albertí i Ferrer. Aquest últim assumeix la direcció de la banda municipal des de l’any 1941 fins al 1958.

Per desgràcia, l’any 1958, la banda municipal desapareix a causa de circumstàncies desafortunades, deixant Inca sense una de les seves principals formacions musicals. No obstant això, l’any 1960, un grup de músics compromesos, alguns dels quals havien format part de la desapareguda banda municipal, s’uneixen sota la direcció de Don Vicenç Bestard i Garcia. Aquesta col·laboració dóna origen a una nova banda, la “Unión Musical Inquense”, amb l’objectiu de no permetre que Inca quedi sense música i amb la intenció de preservar i continuar amb la tradició musical de la ciutat.

Banda Municipal d’Inca 1905 dirigida per mestre Onofre Martorell “Corpet”
Els joves germans Marroig
Mestre Rotger, uns dels primers directors de la banda d’Inca

La nova banda comença a realitzar assajos i actuacions, i ràpidament aconsegueix recuperar l’entusiasme i l’aplaudiment del públic. Les seves melodies, que abasten des de pasdobles fins a sarsueles, marxes, himnes i melodies populars, esdevenen una part essencial de les celebracions a festes civils i religioses, no només a Inca, sinó també a pobles veïns.

A mesura que passen els anys, la banda continua creixent i consolidant-se. L’aportació de nous talents es fa possible gràcies a l’escola de música municipal que es crea amb l’objectiu de formar nous músics per a la Unió Musical Inquera. La creació d’aquesta escola és possible gràcies a la col·laboració de persones com Pere Ballester del Rey i Rafel Martínez i Llorens. A aquesta escola es formen músics que més tard es converteixen en pilars dins de l’associació.

La Banda Municipal d’Inca el 1955 amb el seu director mestre Jaume Albertí
Foto i manuscrit de Jaume Albertí dedicat a mestre Onofre Martorell “Corpet”

L’any 1997, sorgeix la creació de l’escola de música Jaume Albertí mitjançant la col·laboració de l’Ajuntament local. Aquesta escola, directament relacionada amb la banda musical, centra la seva atenció en els instruments de vent i percussió, permetent així la incorporació de nous talents prometedors. El nom de l’escola commemora Jaume Albertí i Ferrer, músic, instrumentista i director destacat de la banda municipal d’Inca. La institució proporciona una formació musical sòlida, cultivant habilitats i talents musicals, assegurant la continuïtat i la renovació de la banda. Des de l’escola s’organitzen cursos i activitats musicals, incloent-hi tallers de clarinet, saxòfon i direcció, amb un impacte positiu en l’escena musical local.

La Banda Municipal d’Inca l’any 1958 dirigida pel seu subdirector mestre Vicenç Bestard

A través dels anys, la banda té diferents directors que contribueixen al seu creixement i progrés musical. Alguns d’ells són Miquel Genestra i Alomar que agafa el relleu de Vicenç Bestard durant més de 20 anys, Fernando Marina Miguel, Bernat Quetglas Torelló, Josep Oliver Rubio i Xisco Amengual Ripoll. Cada director aporta el seu estil i talent fent avançar la banda. 

Al llarg dels anys, La Unió Musical Inquera participa de forma destacada en diversos esdeveniments musicals i culturals. A nivell local, participa en múltiples festes a diversos pobles de Mallorca. Ofereix música a les fires, festes patronals i processons d’Inca, així com en localitats com Lloseta, Alaró, Búger, Consell i Selva. A més, s’involucra activament en diferents trobades i festivals organitzats per la Federació Balear de Bandes, incloent la seva destacada actuació com a amfitriona i protagonista principal a la IV Trobada de Bandes de música, organitzada pel Consell Insular de Mallorca l’any 1984. La Unió Musical Inquera també participa a les festes de les localitats menorquines de Mercadal, Fornells i Maó. La seva música transcendeix les fronteres de Mallorca, arribant a diferents localitats com València, Granada, Astúries, Catalunya, Galícia, Malta, París, Andorra i Alemanya.

El director Antoni Moyà Pérez dirigint la Banda Municipal d’Inca l’any 1959

Des de la seva fundació fins ara, la banda actua en diversos escenaris com teatres, esglésies i altres espais culturals, oferint concerts i actuacions especials per a la comunitat i el públic en general. Aquests concerts inclouen actuacions memorables com el concert de sarsuela al Teatre Principal d’Inca, amb la participació de destacats solistes com Catalina Bibiloni (Soprano) i Antoni Lliteres (Tenor), juntament amb l’Orfeó l’Harpa d’Inca. A més, la banda enregistra diverses produccions discogràfiques que han contribuït a la difusió del seu talent i la seva música. Els seus èxits discogràfics inclouen la participació en un CD conjunt amb altres bandes de Mallorca i Menorca el 1995, un CD en homenatge a Mn. Bernat Salas el 1998, i un CD en solitari el 2006 amb peces de Setmana Santa.

Unió Musical Inquera l’any 1980 dirigida per mestre Vicenç Bestard
Unió Musical Inquera al Carro Triomfal de la Beata a Ciutat l’any 1986

Els desafiaments als que s’enfronta la Unió Musical Inquera no fan més que fer créixer les ganes dels membres de la banda per acostar la passió per la música a tots els públics. A pesar de la pandèmia, les crisis econòmiques, institucionals i musicals, amb diversos canvis de junta directiva, la Unió Musical Inquera aconsegueix superar tots els obstacles i continua portant la seva música als carrers d’Inca, realitzant concerts per a tots els amants de la música, mantenint viva la seva tradició i portant amb orgull el nom d’Inca a través de la seva música i actuacions.

Unió Musical Inquera participant en la Trobada de Bandes de Santa Margalida l’any 1995

Membres de l’Escola de Música “Jaume Albertí”